Concurs național: Starea de bine a adolescenților în mediul online

Data limită pentru înscriere: 20 iunie 2023 (inclusiv)

Inițiativă educațională pentru învățământul preuniversitar
Inițiativa educațională „Cum să-ți asiguri starea de bine în era digitală? Perspective, impact și soluții pentru generațiile Z si Alpha” este dezvoltată de Organizația Salvați Copiii prin proiectul european Ora de net, în parteneriat cu Endava. De-a lungul ultimilor doisprezece ani, acest demers educațional a fost susținut de Ministerul Educației, conform protocolului de colaborare încheiat cu Organizația Salvați Copiii. În cadrul inițiativei educaționale, propunem învățământului preuniversitar participarea la un concurs national dedicat elevilor.

 

Rezultatele concursului "STAREA DE BINE A ADOLESCENȚILOR ÎN MEDIUL ONLINE"
Context

Aflat la a XV-a ediție, concursul lansat de proiectul Ora de Net, derulat de Organizația Salvați Copiii este o inițiativă educațională care abordează anual teme diferite privind folosirea utilă, creativă și sigură a internetului de către copii și adolescenți.

Invitația de înscriere în cadrul concursului se adresează copiilor și cadrelor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ din ciclul primar, gimnazial și liceal care desfășoară, au desfășurat sau intenționează să desfășoare activități curriculare sau extracurriculare adresate cunoașterii și promovării principiilor siguranței în mediul online.

Tematica este reprezentată de „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală”. Aceasta pornește de la necesitatea aducerii în prim plan a bunăstării digitale în rândul tinerilor și a modalităților prin care aceștia aleg să o creeze și să o mențină, într-un spațiu în care există, în continuare, riscuri la care se expun.

Digital wellbeing sau bunăstarea digitală este un termen folosit pentru a descrie impactul tehnologiilor și serviciilor digitale asupra sănătății mintale, fizice, sociale și emoționale a oamenilor. Este un concept complex care poate fi privit dintr-o varietate de perspective și în diferite contexte și situații. Internetul și tehnologia sunt parți din ce în ce mai integrate în viața de zi cu zi și este necesar să descoperim modul de utilizare a acestor instrumente pentru a ne îmbunătății și simplifica viața. Digital Wellbeing păstrează în centrul subiectului și ca principal obiectiv protejarea felului în care se simt și gândesc oamenii/tinerii într-o epocă a digitalului, unde distragerea atenției, îngrijorarea și supărarea pot fi efecte ale utilizării tehnologiei în dezacord cu structura binelui.

Concursul „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală” are ca obiectiv înscrierea într-o competiție organizată la nivel național de către elevi care își doresc să își dezvolte abilități în această direcție, având provocarea de a crea un material, inovativ care să răspundă la întrebarea ”Cum mi-aș dori să arate lumea digitală?”.

Astfel, participanții vor realiza materiale (artă grafică, artă digitală, videoclipuri) prin care vor sublinia modalitatea în care aceștia și-ar dori să arate climatul din mediul online, focusul fiind pus pe avantajele spațiului digital. Scopul materialului este de a aduce conștientizare în rândul tinerilor despre beneficiile mediului online și modul în care își pot crea bunăstarea digitală. Totodată, se va pune accentul pe stimularea implicării elevilor în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate nivelului propriu de cunoaștere (creații artistice proprii). De asemenea, ne propunem să aflăm perspectiva copiiilor cu privire la beneficiile și îmbunătățirile pe care aceștia le propun.

Condițiile de participare
  • În cadrul acestui concurs pot participa elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, individual, coordonați de un profesor. Toate proiectele elevilor dintr-o clasă vor fi înregistrate de un profesorul care s-a ocupat de promovarea initiativei si supervizarea elevilor.
  • Cadrul didactic coordonator va avea rolul de a ghida și sprijini activitatea copiilor fără a se implica direct în conceperea materialelor – va încuraja comunicarea, ideile creative, va sprijini activitatea de înțelegere de către copii a conceptului materialului, oferind dacă este cazul materiale de suport.
Activități

Elevii vor avea de realizat un material, ținând cont de următoarele specificații:

  • Învățământul primar – artă grafică (de ex., desen în creion, desen colorat)
  • Învățământul gimnazial – artă digitală (de ex., desen digital, desen fotografic)
  • Învățământul liceal – material video (în format Reel/TikTok)

Pentru învățământul liceal, vă invităm să adăugați la sfârșitul materialului realizat un text care aduce informații relevante despre autori și contextul videoclipului. Vă sugerăm următorul text, însă poate fi adaptat.

Acest material video a fost realizat de către [Adăugați numele elevului], coordonat de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituție, Nume oraș și județ] pentru înscrierea în Concursul Național „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală” – ediția 2023. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a proiectului Ora de Net.

Proiectul Ora de Net vizează siguranța online a copiilor și este coordonat la nivel național de Organizația Salvați Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.

Astfel, cele mai bune materiale vor fi folosite de către echipa Salvați Copiii în dezvoltarea sesiunilor informative în cadrul proiectului Ora de Net și vor fi promovate pe canalele de social media în cazul în care există acord (Instagram, Facebook, TikTok).

Categorii concurs

În cadrul acestui concurs pot participa elevii înscriși în cadrul unităților de învățământ din România:

  • Învățământul primar (categoria I – elevi clasele I – IV)
  • Învățământul gimnazial (categoria II – elevi clasele V-VIII)
  • Învățământul liceal (categoria III – elevi clasele IX-XII)
Perioada de desfășurare

Concursul se va desfășura în perioada mai – 20 iunie 2023, ora 23.59.

Înscriere
  • Pentru a se înscrie în concurs, cadrul didactic coordonator va completa formularul disponibil mai jos, accesand butonul Inscrie Proiect pentru fiecare elev pe care îl coordonează până pe data de 20 iunie 2023, ora 23:59. Denumirea materialului trimis va conține numele școlii, al elevului și al profesorului coordonator.
  • Nu vor fi acceptate materialele trimise prin alte mijloace.
  • Completarea formularului de înscriere la concurs presupune menționarea informațiilor de tipul: datele personale de contact, unitatea de învățământ, datele personale ale elevilor. Veți avea posibilitatea de a încărca, pe rând, materialele create de fiecare elev.
  • Încurajăm evitarea înregistrării proiectului în ultimele zile de înscriere, pentru a beneficia de o experiență cât mai facilă la încărcarea documentelor.
Criterii de evaluare

Criteriile de evaluare sunt următoarele:

  • Pentru înscrierea în concurs proiectele se realizează individual de fiecare elev, iar coordonatorul trebuie să fie un cadru didactic.
  • Respectarea categoriei corespunzătoare elevilor;
  • Respectarea regulilor de comunicare și de raportare din cadrul concursului;
  • Coordonatorul trebuie să dețină acordul scris al părinților copiilor care apar în clipul video. Există posibilitatea ca acestea să fie promovate în mod public de echipa Salvați Copiii în contextul concursului „Starea de bine a adolescenților în lumea digitală”.
  • Proiectul trebuie să fie în limba română sau, dacă este realizat în altă limbă, să conțină subtitrare în limba română, dacă este în format video să aibă max. 1 minut, o dimensiune de max. 150MB și să fie realizat în unul dintre formatele .ppt, .pdf, .jpeg, avi, mpeg, mov, mp4, wmv.
  • Proiectul nu trebuie să conțină materiale aflate sub incidența drepturilor de autor – copyright. În cazul folosirii unor materiale aflate sub copyright, trebuie să existe și să se poată pune la dispoziția juriului acordul autorului. Recomandăm folosirea materialelor care au licență Creative Commons.
  • Materialele nu vor fi publicate înainte de încheierea concursului
  • Proiectele nu trebuie să conțină cuvinte, simboluri și imagini indecente, antisemite, antirasiale, xenofobe sau de instigare la ură sau violență etc.
Criterii de jurizare

Jurizarea va consta în acordarea unei note finale în funcție de respectarea criteriilor. Membrii juriului vor vizualiza proiectele validate, punctând fiecare proiect cu note de la 1 la 10 în baza următoarelor criterii:

  • Complexitatea și impactul activităților educaționale, potrivit categoriei de vârstă
  • Reflectarea în materialul de tip artă grafică/digitală/clipul video a temei propuse, modul în care aceasta este exprimată și dezvoltată
  • Nota artistică a materialului: originalitate, stil, grafică, creativitate
  • Corectitudine și includerea mesajului recomandat de echipa noastră în chenarul de mai sus în cazul clipurilor video

Nota finală a unui proiect va fi suma notelor acordate de către membrii juriului.

 

Juriul va fi format din:

  • Membri ai echipei de proiect Ora de Net, a organizației Salvați Copiii
  • Un reprezentant din partea companiei Endava România
  • Un elev – selectat din rândul voluntarilor cu experiență în cadrul activităților Ora de Net
  • Un profesor – selectat dintre colaboratorii cu experiență în cadrul activităților Ora de Net
Certificare și premii

Anunțarea câștigătorilor va avea loc în a doua jumătate a lunii iunie, 2023.

Toți profesorii coordonatori care au trimis cel puțin un proiect valid vor primi adeverințe, în format exclusiv electronic, care atestă implicarea lor în proiecte educaționale marca Salvați Copiii.

Adeverințele vor fi transmise de echipa noastră tehnică, în perioada iulie – septembrie 2023, în format exclusiv electronic. Nu vom opera în nicio condiție modificări ulterioare ale documentelor eliberate pe baza tabelului înscris de coordonator.

Datorită numărului mare de email-uri trimise de echipa noastră, unii furnizori de servicii de email pot considera mesajele noastre drept spam. Așadar, vă rugăm să verificați și folderul SPAM de pe adresa de email cu care ați făcut înregistrarea în concurs.

În urma jurizării vor fi selectați 15 elevi, 5 elevi pentru fiecare categorie și vor fi acordate 3 premii și 2 mențiuni. Premiile și mențiunile sunt acordate fiecărui elev și, pe lângă diplomă, acestea vor consta în cursuri de pregătire, echipamente tehnologice utile în cadrul procesului educațional, cărți, jocuri de societate cu tematică digital.

Reguli de Comunicare cu echipa Ora de net

Pentru întrebări și mesaje pe care concurenții doresc să le transmită echipei Ora de Net, aceștia se vor adresa exclusiv prin email la contact@oradenet.ro, menționând în câmpul Subiect Concurs Ora de Net, iar în corpul emailului, numele și școala de proveniență.