Luna siguranței pe Internet – „Nu lăsa povara cyberbullying-ului să te strivească!”

Context

Pentru că de peste 10 ani Ora de Net sărbatorește în februarie luna siguranței pe internet, dorim să ne alăturam, și în acest an, mișcării globale de educare a copiilor și părinților cu privire la prevenirea și combaterea situațiilor neplăcute din mediul online. Ne propunem ca luna aceasta – luna siguranței în mediul online să organizăm cât mai multe activități de informare ale copiilor în cadrul școlilor.

Credem că rolul cadrelor didactice este unul decisiv în susținerea mișcării pentru un internet mai sigur și vrem să vă punem la îndemâna materialele didactice necesare pentru buna desfășurare a activităților de informare în cadrul clasei. Anul acesta vom pune accentul pe conștientizare asupra potențialului extinderii rapide a fenomenului de cyberbullying.

Cyberbullying-ul poate fi definit ca o serie de acțiuni repetate sub formă de intimidare sau abuz care au loc prin intermediul tehnologiei, respectiv a internetului, telefoanelor inteligente sau a altor dispozitive digitale. Fapta poate include amenințări, răspândirea de zvonuri sau difuzarea de imagini ori videoclipuri cu scopul de a umili sau ofensa victima. În unele situații cyberbullying-ul poate fi considerat și ca o formă de hărțuire sau defăimare, și poate fi pedepsit de legea penală.

Un element important atât în prevenția cât și în combaterea fenomenului de Cyberbullying este implicarea profesorilor care pot supraveghea comportamentul online al copilului sau adolescentului, îndrumându-l pe acesta și ajutându-l, fie că el se află în postura de victimă sau agresor. Prin acest demers vă punem la îndemâna următoarele resurse educaționale cu ajutorul cărora propunem o mai bună informare asupra prevenției și combaterii riscurilor pe care le prezintă cyberbullyingul.

Informațiile teoretice şi resursa educațională video pot fi descărcate accesând butonul roșu „Descarcă pachetul de resurse”.

Cadrul didactic este invitat ca înaintea activităților cu elevii să parcurgă cu atenție toate documentele, să acorde timp suficient pentru a reflecta la conținutul inclus în materialele educaționale puse la dispoziție și să se familiarizeze cu prezentările propuse spre a fi folosite alături de elevi.

Într-o primă etapă rolul coordonatorului este acela de a ghida procesul de grup şi de a încuraja comunicarea, ideile creative, colaborarea, relaționarea armonioasă şi implicarea activă a tuturor elevilor din clasă. Iar apoi, să colecteze rezultatele și să le înscrie în platforma Voluntaap, sub forma unui raport.

Cyberbullying-ul și siguranța în mediul online

Vă invităm să folosiți materialul video disponibil în pachetul de resurse și restul materialelor didactice ajutătoare pentru a deschide discuțiile cu elevii privind efectele și riscurile legate de hărțuirea cibernetică în viața copiilor și tinerilor, rolul importanței educației digitale şi etapele necesare în identificarea metodelor de prevenție și combatere a fenomenului Cyberbullying.

În urma discuţiilor, este important ca fiecare participant să înţeleagă modalitățile de utilizare responsabilă a Internetului şi să fie dispus să înveţe metodele prin care poate evita riscurile care apar în mediul online și la care este expus în calitate de utilizator digital.

Condiţii de participare

În cadrul acestei inițiative pot participa elevi şi profesori din învăţământul, gimnazial și liceal din România.

  • Etapa I Activitățile educaționale vor fi susținute de profesorul coordonator cu întreaga grupă/clasă
  • Etapa II Profesorii vor raporta activitățile susținute pentru a primi documente justificative din partea noastră (adeverinte), pe platforma Voluntapp voluntapp.ro
  • Mai multe informații despre cum vă puteti înscrie pe platforma de raportare, dacă nu aveți deja un cont activ, găsiți aici: https://oradenet.ro/fii-voluntar
Activități cu elevii

Profesorii participanți vor primi adeverințe care atestă implicarea lor în proiecte educaționale marca Salvaţi Copiii în urma efectuării a 3 sesiuni de informare pe tema campaniei și raportării lor pe platforma Voluntapp.

Pentru documentarea activităților în vederea primirii adeverințelor care atestă implicarea în inițativă, vă rugăm să efectuați o serie de fotografii reprezentative de la cele 3 activități, la o calitate cât mai bună. Totodată, pentru documentarea impactului sugerăm să realizați capturi de ecran pentru eventuale postări online pe această temă şi să documentați în scris rezultatele avute.

Pentru comunicarea online pe rețelele sociale vă invităm să folosiți #OraDeNet #Cyberbullying #SaferInternetDay2023