La acest concurs pot participa elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar.
Concurenţii vor lucra pe clase şi vor fi coordonaţi de către un cadru didactic. Copiii şi adolescenţii vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează, astfel:
- Categoria I : elevi clasele 0 – IV
- Categoria II : elevi clasele V – VIII
- Categoria III : elevi clasele IX – XII
Concursul „Fără ură, cu toleranţă”, lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2017, conține trei probe:
O dezbatere în școală, pe tema „Fără ură, cu toleranță”
În cadrul acesteia, invităm să fie dezbătute în clasă posibilele cauze ale situaţiilor de bullying menţionate în Anexa 1, precum şi efectele lor pe termen scurt, mediu şi lung asupra tuturor celor implicaţi, fie că acestea au rolul de victimă, agresor sau martor.
Rolul cadrului didactic este acela de a facilita discuţia, de a implica toţi elevii clasei în activitate şi, totodată, de a introduce în dezbatere iinformaţii relevante privind fenomenul de bullying şi drepturile copilului, de forma celor prezentate în Anexa 1, respectiv, Anexa 2.
În urma dezbaterilor, elevii participanţi și cadrul didactic coordonator realizează următoarele două probe.
O acţiune publică pe tema „Fără ură, cu toleranţă”
La eveniment invităm să fie prezente minim 50 de persoane. Acestea pot fi din rândul autorităţilor locale, alţi colegi, părinţi, cadre didactice, prieteni, publicul larg din comunitatea de care aparţin. Scopul acestei acţiuni este acela de a creşte nivelul de informare şi conştientizare cu privire la efectele bullyingului asupra tuturor celor implicaţi, indiferent care este rolul lor în situaţia de agresiune. În cadrul acestei acţiuni publice este important să se evidenţieze şi corelaţia dintre situaţiile de agresiune şi încălcarea Drepturilor Copilului, exemplificate în Anexa 2.
Această acţiune va avea pondere dublă în evaluarea înscrierilor în concurs. Pentru atingerea punctajului maxim recomandăm invitarea la evenimentul organizat pe această temă şi a unor reprezentanţi din partea presei locale. Totodată, încurajăm participanţii să posteze detalii despre iniţiativele lor şi în mediul online folosind mesajele #StopBullying #ZiuaSiguranţeipeInternet, #FărăUră, #CuDrag, #OraDeNet.
Pentru documentarea acestei activităţi în vederea înscrierii în concurs, rugăm efectuarea unor serii de fotografii reprezentative în timpul evenimentului, capturi de ecran pentru promovările online, o scurtă descriere a iniţiativei şi rezultatele avute. Acestea vor fi încărcate în formularul de înscriere în concurs.
Invităm participanţii să rămână în contact cu paginile www.oradenet.ro şi www.facebook.com/Sigurpenet pentru a primi mesajele personalizate din partea echipei Ora de Net legate de promovarea concursului.
Un clip video „Fără ură, cu toleranţă”
Clipul cu o durată de maxim 3 minute va surprinde cele mai importante concluzii ale discuţiilor şi mesajele prin care ei îşi propun să contribuie la diminuarea fenomenului de bullying atât în mediul şcolar, cât şi în mediul online.
Copiii şi tinerii sunt invitaţi să înscrie proiecte multimedia (clipuri video) în care vor ilustra opinia lor cu privire la tema concursului „Fără ură, cu toleranţă”, plecând de la informaţiile primite în Anexa 1 și Anexa 2.
Clipurile video realizate vor fi axate pe mesaje care promovează prietenia, toleranţa, non-discriminarea şi diversitatea, mesaje specifice şi va fi adresat celor implicaţi direct în situaţiile de bullying, autorităţilor responsabile pentru siguranţă, reprezentanţilor şcolii, părinţilor sau publicului larg. Recomandăm alegerea unui singur grup ţintă predominant cărora doriţi să adresaţi clipul video pentru a oferi mai multă coerenţă materialului. Cele mai reuşite proiecte vor fi promovate la nivel naţional şi european de către echipa Salvaţi Copiii. Vă invităm să consultaţi criteriile de jurizare înainte de crearea clipului pentru a vă asigura că veţi obţine un punctaj cât mai mare.