Redactarea proiectelor şi înscrierea în concurs
Concursul „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online!” presupune desfășurarea de către cadre didactice și elevi a unor activităţi educaţionale pe această temă.
Regulamentul complet, informaţiile teoretice şi materialul video care vor ghida activitatea, pot fi regăsite pe pagina concursului www.oradenet.ro/concurs2021 şi le puteţi descărca apăsând butonul roşu „Descarcă pachetul de resurse informaționale” – „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online!”.
Profesorul coordonator este invitat ca înaintea activităţilor cu elevii să parcurgă toate documentele şi să acorde timp suficient pentru a reflecta la conţinutul propus.
Organizarea a două activități educaționale
Vă invitam să desfășurați două activități educaționale care constau în sustinerea unei lectii cu titlul „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online” (A) și un joc didactic cu o aplicatie practică pentru contactarea liniei de consiliere anonimă și gratuită a proiectului Ora de net (B).
Pentru documentarea celor două activităţi didactică A și B în vederea înscrierii în concurs, vă rugăm să efectuaţi o serie de fotografii sau materiale video reprezentative de la cele două activități, la o calitate cât mai bună. Totodată, pentru documentarea impactului sugerăm să realizați capturi de ecran pentru eventuale postări online pe această temă, descrieri scurte ale aparițiilor în presă (print sau online) şi să documentați în scris rezultatele avute.
Pentru comunicarea online pe rețelele sociale vă invităm să folosiți #OraDeNet #DrepturiOnline #Comentariul25 #SalvatiCopiii
A. Lectia de transmitere de noi cunostinte „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online”
Vă invităm să folosiți atât materialul video creat special pentru tema drepturilor copiilor și adolescenților în mediul online, scenariul de lecție, cât și prezentarea PowerPoint, pentru a discuta cu elevii despre drepturile lor pe internet și despre felul în care acestea se aplică și se respectă.
În urma discuţiilor, este important ca fiecare elevsă înţeleagă că este în puterea şi responsabilitatea lui de a își cunoaște drepturile în mediul online şi să fie dispus să înveţe modalităţi prin care poate evita capcana dezinformării și diseminării. Pe parcursul acestei sesiuni faceți cunoscută posibilitatea de înscriere în concursul lansat cu această ocazie și încurajați participarea.
Momentul reflectiv reprezintă o ocazie de a analiza diverse modalități de aplicare a drepturilor, de face corelații și de a nota contribuții personale (Ce aduce nou acest Comentariu 25? Se respectă drepturile copiilor și adolescenților în mediul online? Care ar fi principalul beneficiu adus acestora? Cum pot contribui, din poziția de cadru didactic, la formarea unei culturi a stării de bine in mediul online?).
Drepturile fundamentale ale copiilor în mediul online se referă la accesul la informația de calitate, libertatea de exprimare , libertatea de gândire și conștientizare , apartenența, colaborarea și dezvoltarea armonioasă în cadrul unui grup, identitate și confidențialitate în mediul online, la înregistrarea nașterii și la identitate.
Cunoașterea pe deplin a drepturilor în mediul online și, implicit, a modalităților de gestionare a diferitelor situații problematice ce apar în acest context, sunt fundamentale în asigurarea bunăstării socio–emoționale a copiilor și adolescenților.
Modul în care tehnologiile digitale sunt folosite de către copii și adolescenți, în termeni de siguranță, utilitate si creativitate, determină schimbări la nivel individual, influențând o serie de aspecte: neuro-fiziologice, psihologice, sociale și culturale.
Așadar, vă invităm să reflectați atât asupra nevoii si importanței respectării drepturilor copiilor în mediul online, asupra modului în care copiii utilizează internetul acasă și la școală, precum şi la principiile esențiale de educație digitală și oferirea de structură și reguli în ceea ce privește conduita copiilor și adolescenților în mediul virtual.
B. Jocul didactic pentru identificarea soluţiilor
Cea de-a doua întâlnire pe această temă va fi sub forma unui joc didactic plecând de la constatările elevilor în urma participării la lecția pe tema drepturilor în online. Este important ca profesorul coordonator să argumenteze necesitatea respectării acestor drepturi ale copiilor și adolescenților și sa exemplifice modalitățile de aplicare a acestora în mediul online.
Plecând de la aceste situații descoperite pe parcursul conversațiilor purtate, sunteți invitați să găsiți strategii prin care copiii și adolescenții pot folosi internetul într-o manieră sigură și responsabilă.
Recomandăm ca întreaga activitate să aibă la bază o atmosferă de colaborare şi să creaţi, pe cât posibil, contextul ca însuşi grupul să devină o resursă de sprijin pentru a face internetul un spațiu sigur de informare, învățare și recreere.
Vă invităm să facilitați activitatea astfel încât elevii să identifice împreună soluţii prin care pot să se sprijine reciproc pentru a deveni cât mai conştienţi de modul în care integrează noile tehnologii în viaţa lor.
Aplicația practică pentru contactarea liniei de consiliere anonimă și gratuită a proiectului Ora de net constă în transmiterea de către elevi, în mod individual a unei intrebări legate de tema drepturilor în mediul online ale copiilor și adolescenților, pe oricare dintre canalele:
- pe chatul anomim si gratuit www.oradenet.ro
- adresa de email ajutor@oradenet.ro
- mesaj/ whatsapp/telefon la 031-80 80 000, număr apelabil gratuit în Digi Tel și Digi Mobil sau la 0740992176, număr cu tarif normal
- mesageria paginii de facebook Ora de net
Întrebările transmise de elevi ar trebui să fie însoțite de numărul și indicativul clasei din care aceștia fac parte și școala din care provin.
La această activitate, vă rugăm să reamintiți criteriile, beneficiile și premiul oferit câștigătorilor la concursul național și încurajați participarea cât mai multor elevi.
Realizarea unui material multimedia de promovare a drepturilor copiilor și adolescenților pe internet
Elevii care doresc să se înscrie în concurs vor fi invitați să realizeze, individual, câte un material de promovare multimedia ( format: jpeg, pdf, pptx sau video) care să abordeze tema drepturilor copiilor și adolescenților în mediul online.
Scopul acestui material este acela de a face cunoscute drepturile copiilor și adolescenților pe internet, de aceea, fiecare dintre elevii care își doresc să înscrie proiecte în concurs vor alege unul dintre cele șase drepturi, pe care îl vor prezenta și exemplifica. Este important ca mesajul materialului să evidenţieze importanța cunoașterii nevoii existenței acestor drepturi, respectarea și aplicarea lor în diferite situații, atât de către copii și adolescenți, cât și de adulții care îi au în grijă.
Pentru a obţine un punctaj cât mai mare, vă recomandăm ca pentru materialul creat, fiecare participant să aleagă un grup ţintă predominant căruia dorește să îi adreseze mesajul (copii, adolescenți, părinți, jurnaliști, etc.). Cu alte cuvinte, atunci când creează materialul de prezentare la concurs, să se gândească ca și când acest grup este cel care îl va urmări. În felul acesta produsul rezultat va fi mai coerent şi, dacă este suficient de bun din punct de vedere al conceptului, mesajelor transmise, soluţiilor oferite şi realizării tehnice, va putea deveni una din resursele pe care echipa Ora de Net le va putea promova pe parcursul anului următor în campaniile publice.
Vă invităm să adăugaţi la sfârşitul materialului realizat un text care aduce informaţii relevante despre autori şi contextul clipului. Vă sugerăm următorul text, însă puteţi să îl adaptaţi cum consideraţi mai potrivit.
Acest material video a fost realizat de către [Adăugaţi numele elevului], coordonat de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net – „Drepturile copiilor în mediul online” – ediţia 2021. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net.
Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.