Concursul „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.”, lansat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2018, propune claselor de elevi şi cadrelor didactice şi, pentru categoria specială, copiilor şi adultului coordonator, organizarea unei activităţi educaţionale pe această temă. În cadrul acesteia, invităm participanții să urmeze pașii:
Organizarea unei dezbateri
Invităm copiii și adultul coordonator să dezbată aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacţiune online din perspectiva drepturilor copiilor şi implicaţiile comerciale din spatele activităţii online ale utilizatorilor de Internet. Informaţiile teoretice şi exemplele practice care vor putea ghida activitatea, vor fi publicate pe pagina concursului www.oradenet.ro/concurs2018. Rolul cadrului didactic este acela de a facilita discuţia, de a implica toţi copiii din grup în activitate şi, totodată, de a introduce în dezbatere informaţii relevante privind procesul de colectare și utilizare a datelor personale în mediul online. În urma discuţiilor, este important ca fiecare participant să înţeleagă propria contribuţie în spaţiul online şi să ia o decizie informată şi responsabilă faţă de protecţia şi siguranţa datelor sale personale şi a celorlalţi utilizatori.
Susținerea unei acțiuni publice
În urma dezbaterilor, elevii cu sprijinul adultului coordonator sunt invitaţi să susţină o acţiune publică pe tema „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.” la care să fie prezente minim 50 de persoane. Acestea pot fi din rândul autorităţilor locale, părinţi, cadre didactice, prieteni, publicul larg din comunitatea de care aparţin.
Scopul acestei acţiuni este acela de a creşte nivelul de informare şi conştientizare cu privire la datele personale şi la modul de colectare, procesare şi distribuire a acestora în mediul online. Participanţii vor regăsi pe pagina dedicată concursului un pachet de resurse care va conţine şi un document suport cu informaţii preliminare despre tema concursului şi o prezentare cu ideile centrale care îi va sprijini în susţinerea acestei activităţi.
Această acţiune va avea pondere dublă în evaluarea înscrierii în concurs. Menţionăm că pentru atingerea punctajului maxim încurajăm participanţii să organizeze evenimentul implicând cât mai multe persoane posibil şi să asigure acoperire în presa locală (ziare, radio, tv), comunitatea online locală (bloggeri, vloggeri cunoscuţi şi apreciaţi din comunitate) şi pe reţelele de socializare folosind hash-tagurile #SID2018, #OraDeNet, #DatePersonale, #ParereaTaGDPR pentru a putea fi identificate de echipa Ora de Net.
Pentru documentarea acestei activităţi în vederea înscrierii în concurs, vă rugăm să efectuaţi o serie de fotografii reprezentative de la eveniment la o calitate cât mai bună şi, pe cât posibil, realizate de persoane pasionate de fotografie. Totodată, pentru documentarea impactului sugerăm să realizați capturi de ecran pentru postările online, descrieri scurte a apariţiei în presă sau online şi să documentați în scris rezultatele avute.
În pachetul de resurse vă vom oferi o serie de recomandări pentru comunicarea online: un model de comunicat de presă pe care îl puteţi adapta şi trimite presei locale şi un model de postare pentru Facebook.
Realizarea unui clip video
Participanții vor fi invitați să realizeze un clip video (de maxim 3 minute) care să surprindă cele mai importante concluzii ale discuţiilor și recomandările prin care ei propun respectarea drepturilor privind datele personale în mediul online.
Copiii şi tinerii sunt invitaţi să înscrie proiecte multimedia (clipuri video) în care vor ilustra opinia lor cu privire la tema concursului, plecând de la informaţiile primite în pachetul de resurse şi experienţa lor în cadrul concursului. Clipurile video realizate vor fi axate pe mesaje care promovează informarea şi alegerea cât mai asumată şi conştientă a modului de interacţiune în mediul online, mesaje specifice adresate celorlalţi copii şi tineri care utilizează Internetul, autorităţilor responsabile pentru siguranţă, părinţilor sau publicului larg.
Pentru a obţine un punctaj cât mai mare, vă recomandăm să alegeţi un grup ţintă predominant (copii, tineri, părinţi, profesori, autorităţi, jurnalişti) căruia doriţi să adresaţi materialul video. În felul acesta produsul rezultat va fi mai coerent şi, dacă este suficient de bun din punct de vedere al conceptului, mesajelor transmise, soluţiile oferite şi realizare tehnică, va putea deveni una din resursele pe care echipa Ora de Net le va putea promova pe parcursul anului următor în campaniile publice.
Vă invităm să adăugaţi la sfârşitul materialului video realizat un text care aduce informaţii relevante despre autori şi contextul clipului. Vă sugerăm următorul text însă puteţi să îl adaptaţi cum consideraţi mai potrivit.
Acest material video a fost realizat de către echipa [Adăugaţi nume clasă sau echipă], coordonată de [Nume adult coordonator] din cadrul [Nume instituţie, Nume oraş şi judeţ] pentru înscrierea în concursul Ora de Net – „Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale.” – ediţia 2018. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a echipei Ora de Net. Programul Ora de Net vizează siguranţa online a copiilor şi este coordonat la nivel naţional de Organizaţia Salvaţi Copiii. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma www.oradenet.ro.