Tehnici de învățare

De cele mai multe ori, atunci când te apuci de învățat, iei manualul, te așezi la birou sau în pat și încerci să citești și să reții ce scrie acolo. Din păcate, acțiunea asta devine foarte repede plictisitoare. Hai să vedem cum altfel ai mai putea să înveți, într-un mod mult mai interactiv și distractiv:

 

Hărți de cuvinte

Anumite cuvinte sau concepte pot fi mai greu de reținut, dar un vocabular dezvoltat ne va permite să ne exprimăm corect. Pentru a reține mai ușor crează, pe o coală mare de hârtie, o schemă a cuvintelor, facând legături între cuvinte, sinonimele lor și diferite înțelesuri. Poți adăuga fraze în care acele cuvinte sunt folosite. Fii creativ, foloseste diverse culori, chiar și poze. Mai apoi, montează planșa într-un loc vizibil.

 

Hărți mintale

Acestea sunt în mod special utile atunci când înveți la subiecte precum biologie, geografie, etc. Ia o coală mare de hârtie si notează în mijloc tema principală, subiectul despre care vrei să înveți. Mai apoi trage săgeți și pentru fiecare dintre ele notează informații utile și cuvinte cheie. Adaugă simboluri, desene sau reprezentări grafice.

 

Traseu mintal

Pentru a memora mai usor materialul de învățat poți oricând să îți creezi un traseu mintal. De exemplu, în timp ce faci o plimbare în jurul lacului, îți aduci aminte de tipuri de pești sau animale care viețuiesc în habitatul respectiv, care sunt legăturile dintre ele, cum se hrănesc, etc. În acest fel asociezi mai uşor lucrurile și folosești mai multe tipuri de informații.

 

Cartonașe

Acestea sunt foarte utile atunci când înveți o limbă străină. Ai nevoie de niște cartonașe de dimensiuni mici pe care să scrii pe o parte cuvântul în limba română și pe cealaltă parte cuvântul în limba franceză, de exemplu. Ca să reușești să înveți mai usor, adaugă mici desene reprezentative.

Păstrează cartonașele într-o cutiuță și pune-le într-o ordine aleatoare, dar cu partea care conține cuvântul în română înspre tine. Astfel, extragi cartonase și încerci să traduci cuvântul fără să te uiți pe spate și vezi câte reușești să-ți amintești.

 

Grupează

Noi ne putem concentra, pe termen scurt, la doar 5, maxim 7 obiecte, termeni, lucruri, etc. Daca, spre exemplu, trebuie să înveți numele a 12 țări, poți încerca să le grupezi pentru a le putea reține mai ușor. Dacă, spre exemplu, ai de reținut o serie de țări precum România, Norvegia, Austria, Malaesia, Spania, Italia, Thailanda, Irlanda, Slovenia, Rusia, poți să împați în grupe mai mici – țările din Europa într-o grupă, țările din Asia în altă grupă.