Sextingul

Sextingul poate părea o modalitate distractivă de a flirta, dar odată ce o imagine este trimisă altcuiva, ea scapă din controlul tău, poate fi trimisă mai departe altora sau poate fi postată pe un alt website, acum sau mai târziu. Te-ai gândit ce implicaţii are o astfel de situaţie asupra persoanei din fotografie?

 

Ce este sextingul?

Sextingul este atunci când folosești telefonul mobil sau internetul pentru a trimite imagini cu tine dezbrăcat sau în ipostaze sexuale. Este o modalitate prin care poți să-ți explorezi și să-ți exprimi sexualitatea. Acest lucru se întâmplă între persoane de aceeași vârstă și mulți spun că este distractiv, dar din păcate, lucrurile pot să se transforme în ceva mai grav foarte ușor.

De cele mai multe ori imaginile rămân private, dar câteodată imaginile pot ajunge în mâna unor persoane nepotrivite și, mai apoi, pot ajunge să devină mai publice decât ți-ai dorit tu vreodată. Nimeni nu vrea să se trezească cu poze nud pe internet postate de altcineva.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare înainte să faci o poză și să apeși “send”:

 

Este legal?

Dacă ai peste 18 ani și acele imagini au fost trimise cu consimțământ, este legal. Dacă, însă, ai sub 18 ani și trimiți altcuiva astfel de poze sau dai mai departe unor prieteni sau colegi astfel de poze cu cineva, s-ar putea să ai probleme. Orice imagine de acest tip cu o persoană sub 18 ani este considerată, conform legii din România, pornografie infantilă și pot exista consecințe legale grave dacă deții sau distribui astfel de materiale. Te-ai gândit vreodată să dai o poză cu tine în ipostaze erotice?

 

Nu te simți presat

Dacă ai peste 18 ani și alegi să faci asta, reține că nu ar trebui să te simți obligat să o faci. Acest lucru se poate întâmpla câteodată, dar nu este niciodată în regulă să te simți presat sau să forțezi și să împingi pe altcineva să o facă. Nu este o condiție obligatorie într-o relație – decizia îți aparține.

Așa cum se întâmplă și în cazul sexului, consimțământul trebuie luat în considerare. Atât cel care trimite, cât și cel care primește este important să-și exprime acordul înainte de a se întâmpla. Atunci când cineva îți trimite o poză fară acordul tău sau dă mai departe către alții astfel de poze fără a avea okay-ul tău, aceasta este o formă de cyberbullying sau agresiune online.

Odată ce o poză sau un clip a fost distribuit, acesta poate ajunge oriunde pe Internet. Dacă alegi să faci sexting fii pregătit să faci față consecințelor care pot avea apărea dacă imaginea devine publică sau ajunge pe mâinile unor persoane nepotrivite. Cum poţi evita ca acest lucru să ţi se întâmple ţie?

 

Reține!

  • Dacă nu te simți confortabil cu ideea că poza ar putea fi arătată altora sau postată pe Internet, mai bine nu o face de la bun început.
  • Așa cum se întâmplă și în cazul sexului, consimțământul este important.
  • Dacă nu dorești să faci sexting, nu ești obligat în niciun fel să o faci.
  • Dacă ai sub 18 ani, asumă-ți faptul că faci ceva ilegal și dăunător.
  • Dacă acest lucru s-a întâmplat deja și ești într-o situație dificilă cere ajutorul cuiva de încredere sau consilierilor noștri. Suntem aici să te ajutăm.