Cum să învăț?

Teme, lucrări de control, teze, simulări… te-ai intersectat de multe ori cu aceste situații! Ai uneori atât de multe de învățat și pregătit încât nici nu știi de unde să începi. Primul pas este să-ți faci un plan în care să stabilești cât timp vei aloca zilnic învățatului, la ce materii și cât timp vei aloca relaxării.

Te invităm să analizezi care sunt obiceiurile tale asociate cu procesul de învățare și de făcut teme. Ia o foaie de hârtie, un pix și apucă-te de treabă, scrie care sunt obiceiurile tale!

  • Amintește-ți mereu că cele mai importante resurse de care dispui sunt atenția și timpul tău. Alege conștient și responsabil cum vrei să le distribui.
  • Obiceiurile ne conduc viața. Observă-ți propriul comportament pentru a identifica obiceiurile care te ajută să înveți mai simplu, mai eficient și mai plăcut și pe cele care îți îngreunează acest proces.
  • Fă lucrurile pe rând. Atunci când încercăm să facem mai multe lucruri deodată, de fapt, noi ne mutăm atenția de la o sarcină la alta foarte rapid. Acest lucru ne încreunează asimilarea și rezultatul fiecărei acțiuni. Păstrează-ți concentrarea asupra unui singur lucru, finalizează-l și abia apoi începe o altă activitate.
  • Învață în felul tău. Experimentează diverse metode, tehnici și instrumente prin care poți învăța în stilul tău propriu. Folosește Internetul pentru a te inspira asupra unor practici de eficientizare.
  • Identifică orele din zi în care mintea ta este la nivel înalt de performanță. Fiecare persoană este diferită și are propriul ritm de funcționare din punct de vedere corporal, emoțional și intelectual. Este important să își adaptezi activitățile de peste zi la tendința ta naturală pentru a crește eficiența învățării.
  • Ai grijă de corpul tău. Energia, vitalitatea, eficiența și performanța sunt direct legate de starea ta de sănătate și de cum ai grijă de corpul tău. Acordă timp pentru mese regulate pline de nutrienți, somn suficient și multă apă.

Indiferent că sunt sau nu în lista favoritelor tale, este nevoie să acoperi o paletă largă de informații specifice diverselor materii. Este esențial ca tu să identifici metode și instrumente prin care poți învăța indiferent de natura conținutului.

 

Propuneri și activități pentru a învăța mai eficient

  • Ia decizia să înveți și fă-o. A îți face griji pentru cât ai de învățat este de multe ori mai obositor decât a învăța propriu-zis. Decide singur ce vrei să înveți/ce teme ai de făcut și nu amâna.
  • Împarte proiectele mari în activități sau sarcini mici. Atunci când sunt multe lucruri de făcut, presiunea devine mare și una dintre reacțiile frecvente este aceea de a nu mai da randament. Atunci când ne uităm la ansamblu tindem să ne simțim prea mici pentru a putea să îl împlinim și cedăm pe parcurs. Proiectele sunt o sumă de activități coerente și poți să te ocupi de fiecare sarcină în parte.
  • Organizează și prioritizează. Obișnuim să spunem că ne gestionăm timpul însă de fapt noi ne gestionăm activitățile. Avem același număr de ore disponibil într-o zi și ține de fiecare dintre noi cum alegem să le distribuim, în funcție de priorități.
  • Concentrează-te. Intr-o societate tot mai plină de stimuli a devenit o adevărată provocare să ne păstrăm atenția concentrată la o sarcină. Te invit ca atunci când nu reușești să faci asta să îți amintești motivația ta pentru a duce la îndeplinire acea sarcină.
  • Observă progresul. Tentația de multe ori este aceea de a ne uita unde vrem să ajungem, ce mai trebuie să îmbunătățim și să schimbăm. Te invit ca acum să faci diferit și să te uiți la cât ai evoluat, la ce ai învățat nou față de anul trecut, la felul în care te-ai dezvoltat în raport cu tine însuți.
  • Hrănește-ți pasiunile. Tot ceea ce nu folosim uităm. Acesta este un proces firesc și extrem de util pentru fiecare dintre noi. Din păcate, din acest considerent putem pierde și pasiunile și talentele noastre pe parcursul anilor. Acordă timp să faci ceea ce îți place cu adevărat.