Ai simțit vreodată că orice ai spune sau cum ai spune-o, părinții tăi nu te ascultă? Poate încă se mai poartă cu tine ca și cum ai fi un copil sau poate se fac că ascultă, dar nu înțeleg ce vrei să le transmiți. În plus, te contrazic imediat? Uneori, simți că e imposibil să vorbești cu ai tăi.
Este okay! Nu trebuie să-ți faci griji. Pe măsură ce devii mai independent este normal să ai propriile tale idei, păreri și teorii cu privire la viață. Pare că părinților le e greu să îți acorde libertatea de care ai nevoie și, probabil, tânjesc după zilele când erai mai mic, depindeai de ei și nu le puneai la îndoială părerile. Da, poate fi exasperant uneori, dar poți să treci și peste asta!
Într-o situație ideală, acasă este un loc sigur unde tu poți să-ți exprimi ideile și opiniile și părinții tăi pot să discute obiectiv cu tine despre subiecte de interes. Această comunicare te ajută să îți dai seama ce crezi cu adevărat și, totodată, îți permite să împrumuți din înțelepciunea alor tăi care au o experiență de viață mai bogată.
Stai așa… cine a zis că viața e tot timpul ideală? Părinții tăi sunt și ei oameni, exact ca tine! Și ei pot uneori să spună ceva nepotrivit, să fie critici și să aibă sentimente conflictuale cu privire la un subiect anume. De asemenea, se poate ca ei să se supere atunci când pui la îndoială anumite lucruri pe care le spun, mai ales dacă îi prinzi într-un moment nepotrivit (spre exemplu, când sunt foarte obosiți). Bineînțeles că poți să te superi pe ei, dar încearcă să ții minte că sunt părinții tăi, îți vor binele și vor fi alături de tine orice ar fi.
În timp ce tu ai nevoie de mai multă libertate și părinții tăi au nevoie să știe că pot avea încredere în tine și că vei fi în siguranță chiar și fără supravegherea lor. Tu cum le poţi arăta asta într-o manieră neconflictuală?
Cum să vorbesc cu ai mei?
Cu puțină răbdare și consecvenţă, poți să-i faci pe ai tăi să te asculte și să țină cont de punctul tău de vedere. Iată câteva sfaturi pe care poți să le iei în considerare:
Adună-ți ideile. Înainte de a porni o discuție cu ai tăi, notează-ți pe o hârtie îngrijorările sau problemele pe care le ai. Vei fi mult mai pregătit atunci când îți vei pune ideile în ordine. Ce vrei de fapt să le transmiţi părinţilor tăi?
Găsește un moment potrivit. Alege să discuți cu ai tăi într-un moment în care știi că nu va interveni nimic și nu veți fi distrași. Evită să porți discuțiile înainte de masă sau imediat după ce părinții tăi abia au ajuns acasă de la serviciu. Care e momentul cel mai potrivit pentru astfel de discuţii în familia voastră?
Evită să spui lucruri jignitoare. Când discuți cu părinții tăi, încearcă să te concentrezi pe momentul prezent. Evită să aduci în discuție evenimente trecute neplăcute, ele pot deturna discuția într-o direcţie care vă răneşte pe amândoi. Cum poţi evita să devii furios în timpul discuţiei ca să nu fii tentat să îi jigneşti?
Vorbește despre tine. Menține discuția concentrându-te pe tine și nevoile tale. Nu este prea folositor să le spui despre ce permisiuni sau obiecte au primit alți colegi sau prieteni din partea părinților lor. Ţie ţi-ar plăcea să fii comparat cu alţi tineri?
Păstrează lucrurile calme. Sugerează-le părinților tăi să te lase să-ți exprimi îngrijorările și nevoile și, mai apoi, roagă-i să-ți spună părerea lor fără a adopa o atitudine critică. Cum reacţionează părinţii tăi la astfel de discuţii?
Fii încrezător. Dacă le vorbești părinților tăi deschis, fără a avea ieșiri temperamentale, le arăți că ești îndeajuns de matur și poți să fii resposabil pentru faptele tale. Ai încredere că solicitările tale sunt rezonabile pentru vârsta ta?
Cere feedback. Explică-le părinților tăi că părerea lor este importantă pentru tine și că discuți deschis pentru că ai încredere în ei. Vor fi impresionați de faptul că ai venit către ei și nu ai ales doar să discuți cu un prieten. Simţi că eşti ascultat, înţeles şi sprijinit de părinţii tăi?
Găsește un mediator. Dacă nu reușești de niciun fel să porți o discuție constructivă cu părinții tăi, încearcă să implici o a treia persoană care să modereze discuția. Acesta poate fi un prieten de familie, o rudă, un profesor de încredere sau un consilier școlar. Atunci când mai există un adult în încăpere, părinții vor fi mai răbdători și mai puțin defensivi. Cine poate avea acest rol în relaţia cu părinţii tăi?