Am probleme cu prietenii. Mă aflu într-o relație toxică?

Prietenii pot fi grozavi, dar și dificili în același timp. În plus, poate fi destul de greu să găsești prieteni buni, în special unii de încredere pe care te poți baza. De un lucru poți să fii sigur, însă, toată lumea are probleme cu prietenii uneori și nu este anormal să simți că nu te înțeleg câteodată. O relaţie toxică implică faptul că tu te simţi mai frecvent trist, abătut, îngrijorat, speriat, vinovat sau ruşinat decât fericit, apreciat, iubit şi entuziasmat atunci când eşti cu acea persoană. Ce anume din ceea ce face acea persoană te face să te simţi neplăcut?

 

Ce pot face?

Dacă simți că relația de prietenie nu merge așa cum ar trebui, sunt câteva lucruri pe care le poți face:

  • Vorbește cu cineva despre asta. Nu trebuie să fie neapărat prietenul sau prietena ta, ar putea fi un părinte, profesor sau un consilier specializat. Cineva care îți poate oferi câteva sfaturi despre pașii pe care ar trebui să-i urmezi.
  • Scrie într-un jurnal. Dacă nu ești sigur ce simți cu privire la situație, dacă scrii despre asta te poate ajuta să-ți pui gândurile în ordine.
  • Petrece-ți timpul cu oameni noi. Nu trebuie să rupi actuala prietenie, dar este bine să cauți și alte persoane cu care să-ți petreci timpul. În acest fel te poți distanța puțin de situație și poți privi lucrurile dintr-o altă perspectivă.

 

Când devine o prietenie toxică?

A face diferența între o prietenie reală și una care îți cauzează rău nu este atât de simplu pe cât ar putea părea. Totuși, există modalități prin care îți poți da seama când o prietenie devine toxică.

Relațiile toxice pot fi foarte stresante, ele nu sunt deloc cinstite, necesită mult efort și nu oferă mai nimic bun şi valoros în schimb. După petrecerea unui timp îndelungat într-o astfel de relație, sunt șanse mari să te simți mai degrabă sleit de energie decât plin de viaţă. Prietenul sau prietena ta poate fi cineva care tinde să te critice foarte mult sau poate fi cineva care te seacă emoțional, financiar sau mental și acest tip de persoane nu sunt foarte potrivite pentru dezvoltarea ta.

Relațiile toxice pot dăuna stării tale emoționale și, dacă relația nu poate fi schimbată sau îmbunătățită, poate ar trebui să te gândești să renunți la ea.

Uneori poate să fie o provocare să părăseşti aceste relaţii pentru că ascund sentimente de vină şi ruşine. Cui îi poţi cere să te susţină în acest proces?

 

Cum recunoști o prietenie toxică?

Dacă încerci să-ți dai seama dacă o prietenie este toxică pentru tine sau nu, există câteva lucruri la care ar trebui să fii atent:

  • prietenul tău are o atitudine critică asupra persoanei tale
  • prietenul tău bârfește foarte mult şi te implică şi pe tine în asta
  • îți reamintește constant de eșecurile tale din trecut
  • se poartă într-un mod foarte manipulator
  • te şantajează emoţional şi îţi dă ultimatumuri
  • iubirea lui este condiţionată de modul în care te porţi cu el
  • ai des sentimente de frică, tristeţe, vină şi ruşine pe care le exploatează
  • simţi că nu evoluezi şi nu te dezvolţi în această relaţie

Chiar dacă această persoană nu are relații toxice cu ceilalți, nu înseamnă că nu are o astfel de relație cu tine. Prin continuarea relației, îi permiți acelui prieten să-ți rănească sentimentele și îți faci rău ție. Dorința de a ajuta și de a fi alături de cineva e firească, dar atunci când relația ne face rău ar trebui să ne asumăm responsabilitatea pentru starea noastră emoțională. Tu ce nu ai fi dispus să accepţi să fii tratat de o altă persoană?

 

Ce pot face într-o astfel de situație?

Pune în prim plan starea ta de bine și nu relația de prietenie – spune nu atunci când acel prieten îți cere să faci ceva ce nu îți dorești și atrage-i atenția atunci când te critică sau este răutăcios cu tine. Nu trebuie să te simți pus la colț sau nefericit din cauza altcuiva – prietenii adevărați nu te fac să te simți așa. Dacă prietenul sau prietena ta țin cu adevărat la tine, vor înțelege și își vor schimba comportamentul.

Cere sfatul și altor persoane din afara relației. Aceștia pot vedea situația dintr-o perspectivă diferită și îți pot oferi sugestii sau informații pe care tu nu le-ai luat în calcul. Ai experimentat vreodată vreo astfel de relaţie?

 

Încheierea unei prietenii

Dacă eforturile tale de a te exprima și a fi asertiv nu dau rezultate, poate că e timpul să închei relația. Acest lucru nu este niciodată ușor, dar uneori este cea mai potrivită soluție. Gândește-te de ce vrei să închei relația și notează-ți pe o hârtie pentru a-ți putea pune mai ușor gândurile în ordine. Mai apoi, spune-i prietenului sau prietenelei tale că sunteți persoane diferite și simți că relația vă dăunează. Exprimă-ți sentimentele, dar încearcă să nu arăți cu degetul, să arunci vina sau să-l faci pe celălalt să simtă că este o persoană rea. Ascultă și punctul lor de vedere, dar dacă te fac să te simți supărat sau nervos, încearcă să nu mai continui discuția. O relaţie ţine în mare parte de compatibilitate şi dacă simţi că nu e ce vrei tu, este indicat să opriţi legătura, într-un mod paşnic şi sincer.

Aceste momente pot fi grele și pot să te facă să te simți supărat sau singur – un ajutor în astfel de situații ar putea fi să apelezi la ajutorul unui părinte, profesor sau consilier specializat. Tu cui ai putea cere ajutorul?