Mulți părinți se întreabă: cu cine vorbește copilul meu pe internet? care e cea mai bună aplicație de control parental?
Având în vedere că o treime din utilizatorii de internet sunt minori, milioane de părinți din lume se confruntă cu aceleași dileme.
Mihaela Dinu – psiholog Salvați Copiii și Cristian China Birta (Chinezu) – blogger și tată a 3 copii vă oferă câteva idei prin care să vă ajutați copiii să ia decizii bune pe internet fără să îi monitorizați constant. Urmăriți aici discuția pe tema: Cum le vorbim copiilor despre riscurile ascunse ale internetului.
Ca părinți, știm că nu vom putea fi lângă copii 100% din timp și că nici măcar controlul parental nu garantează siguranța totală a copilului. Astfel, cele mai bune soluții sunt educația digitală și comunicarea deschisă, pentru că prevenirea situațiilor neplăcute este mult mai simplă decât combaterea lor.
Ajutor! Copilul meu vede pe internet lucruri tulburătoare, care îi fac rău!
În perioada pandemiei, mulți copii petrec foarte mult timp pe telefon sau pe laptop, în special pentru a-și face temele în școala online. Motoare de căutare, rețelele de socializare, aplicații – copiii de toate vârstele sunt practic la un pas de imagini tulburătoare, precum violență extremă sau pornografie. Unele lucruri nu se pot șterge din memorie și pot afecta semnificativ comportamentul lor pe termen nedefinit, cu impact asupra dezvoltării fizice, psihice și mentale.
Ce poți face ca părinte:
„Expunerea la conținut cu potențial dăunător poate avea drept consecință tulburări de somn, de hrană, de comportament general. Cere copilului să îți arate ce a văzut și întreabă-l cum a reacționat, ce a simțit atunci – ca să îți dai seama de consecințe. Dacă simptomele continuă și după câteva săptămâni, apelați la un specialist!” (Mihaela Dinu, psiholog)
„Nu proteja mai mult decât e cazul! Lasă copilul să experimenteze diferite tipuri de conținut, pentru a învăța și a alege ce i se potrivește.” (Mihaela Dinu, psiholog)
„Nu monitoriza copilul fără ca el să știe că faci asta! Când el află că ai făcut asta, relația e pierdută!” (Chinezu)
„Nu critica și nu respinge din start materielele pe care copiii le adoră, chiar dacă ție personal îți displac. Fă-le copiiilor tăi plăcerea să îți arate cum funcționează anumite site-uri sau aplicații.” (Chinezu)
„Când copilul îți arată pe ce pagini dubioase intră, nu te înfuria! Reacțiile exagerate din partea părinților mai mult îi sperie pe copii și pe viitor nu va mai veni la tine.” (Chinezu)
„După ce afli de la copil la ce fel de materiale se uită des online, poți să încerci să îi propui și alte opțiuni de materiale similare, dar nu așa de șocante.” (Chinezu)
Ajutor! Copilul meu dezvăluie date personale pe rețele de socializare!
43% dintre copii afirmă că postează online informații personale precum fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg.
Ce poți face ca părinte:
„Copilul trebuie să știe, pe înțelesul lui, ce înseamnă date personale și că acestea pot dăuna pe termen lung, de exemplu pentru înscrierea la o facultate.” (Mihaela Dinu, psiholog)
„Părinții ar trebui să ofere un exemplu personal și să nu posteze nici ei prea multe detalii personale, precum fotografii cu copilul.” (Mihaela Dinu, psiholog)
Ajutor! Copilul meu are online prieteni care par profiluri false
Copiii adesea acceptă mult prea ușor prietenia sau discuția online cu profile care înfățișează un copil de vârstă apropiată, dar în spatele cărora poate fi oricine.
Ce poți face ca părinte:
„Când copilul greșește, evită să aplici o pedeapsă, precum limitarea accesului la internet.” (Mihaela Dinu, psiholog)
„I-am învațat pe copiii mei să ceară un video call cu „prietenul nou” întâlnit online și să aibă intrebări de verificare.” (Chinezu)
„Fă-ți un obicei din a întreba copilul ce jocuri, filmulețe, lucruri noi a descoperit în acea zi online. Ai răbdare cu detaliile mai plictisitoare, pentru că așa construiești încrederea dintre voi, pentru ziua în care copilul va face o greșeală online sau i se va întâmpla ceva neplăcut. Iar în acea zi, îți vei dori să fii prima persoană care află.” (Mihaela Dinu, psiholog)
Părinții, copiii și adolescenții care doresc îndrumare, pot apela gratuit și confidențial la Helpline Ora de Net, scriind la ajutor@oradenet.ro
Ajutor! Copilul meu primește mesaje nepotrivite de la persoane care par prădători sexuali!
2 dintre 10 copii au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână (fetele mai des decât băieții). Abuzatorii creează o legătură emoțională cu copilul, solicită imagini intime, apoi recurg la amenințări și șantaj, iar în cazurile grave la un abuz sexual. Acest comportament ilegal se numește ademenire (grooming în limba engleză).
„Prădătorii sunt profesioniști – pe dark web există cursuri despre ademenirea copilului până la momentul întâlnirii. Copilul care are o relație bună cu părinții va simți pericolul, nu se va lăsa păcălit și va povesti unui adult de încredere ce i se întâmplă.” (Chinezu)
„Tinerii aflați la vârsta căutării identității sexuale au nevoie de validare, însă trebuie să știe, de la părinți sau de la orele de Educație pentru Sănătate, ce înseamnă intimitate. Întrebarea pentru tineri este: am control asupra expunerii corpului meu sau imaginea mea poate ajunge oriunde pe internet? (Mhaela Dinu, psiholog)
Ce poți face ca părinte:
„Validează cât mai des emoțiile copilului și nevoia lui de complimente, altfel copiii vor crede orice le spune un necunoscut, din dorința de socializare și de a se face plăcuți. Cel mai ușor de ademenit sunt copiii introverțiți. (Mihaela Dinu, psiholog)
Dacă e o infracțiune gravă, de exemplu imaginile circulă pe internet și nu știți ce să faceți ca să opriți acest lucru, apelați la autoritățile competente sau la Hotline esc_ABUZ https://oradenet.ro/esc-abuz
Vă invităm să urmăriți aici înregistrarea evenimentului online Cum le vorbim copiilor despre riscurile ascunse ale internetului?, care a fost organizat de Salvați Copiii România împreună cu Nepi RockCastle, pe 7 aprilie 2021. Seria de evenimente „Părinte responsabil în era digitală” mai include și temele: Cyberbullying, Știri false, Rețele sociale, Relaționarea cu copiii.
Despre Salvați Copiii România și Ora de Net
Salvați Copiii este una dintre cele mai mari organizații independente din lume care promovează drepturile copilului. Încă din anul 2008, Organizația Salvați Copiii implementează la nivel național programul de siguranță online – Ora de Net, prin intermediul căruia sprijinim copiii, părinții și profesorii să utilizeze corect internetului și dispozitive digitale, atat în familie, cât și la școală.