Am discutat cu Răzvan Voinicu despre modul în care experiența voluntariatului și-a pus amprenta asupra propriei dezvoltări și cât de mult a contat sprijinul pe care l-a primit, dar și fiecare interacțiune pe care a avut-o cu fiecare copil în parte în proiectul Ora de Net. În discuțiile pe care le avem cu Răzvan, ne bucurăm să îi simțim entuziasmul ca urmare a deciziei de a face voluntariat și ambiția, dar și empatia cu care abordează toate situațiile: „Pentru mine proiectul Ora de Net este o nouă experiență și un nou început. Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii și să le spun din experiența pe care o am despre cyberbullying.😁”
Proiectul Ora de Net, desfășurat sub egida Salvați Copiii România, este un program dedicat promovării siguranței online pentru copii și adolescenți. Prin acest program, voluntarii noștri educă tinerii cu privire la riscurile internetului și modalitățile de a naviga online în siguranță, abordând subiecte precum cyberbullying-ul, protecția datelor personale și comportamentul responsabil în mediul digital. Impactul acestor activități este imens, contribuind la crearea unui mediu online mai sigur și mai prietenos pentru copii.
Voluntariatul este un exemplu clar al modului în care acțiunile individuale pot avea un impact colectiv semnificativ. Fiecare activitate de voluntariat contribuie la atingerea unor obiective mai mari, cum ar fi reducerea emisiilor de carbon, sprijinirea educației și promovarea incluziunii sociale. În epoca modernă, voluntariatul a devenit un element important al tuturor societăților. Celebra declarație a Națiunilor Unite „Noi oamenii avem puterea de a schimba lumea” s-a transformat în acțiuni concrete ale voluntarilor la nivel global.
Beneficiile voluntariatului asupra stării de sănătate mentală și fizică sunt valabile, indiferent de motivele pentru care oamenii fac voluntariat. Studiile arată că voluntariatul este „un mod natural al creierului de a se simți bine”, deoarece altruismul activează aceleași zone ale creierului responsabile de plăcere, similar cu consumul alimentelor preferate. Cu peste un milion de oameni implicându-se în voluntariat la nivel global, conform unui raport ONU, versurile poetului britanic John Donne „Niciun om nu este o insulă de sine stătătoare” capturează trăsătura centrală a acestui fenomen și anume puterea relațiilor în comunitate.
Voluntariatul este o expresie a umanității. Este despre nevoile oamenilor de a participa în societatea din care fac parte și de a simți că ceea ce fac contează în viețile celorlalți. În literatura de specialitate, voluntariatul este corelat la persoanele adulte cu o viață mai satisfăcătoare, o stimă de sine mai bună, un control emoțional superior și mai puține simptome depresive sau anxioase. Studiile arată că persoanele care fac voluntariat în mod regulat înregistrează creșteri ale oxitocinei, neurotransmițător care reglează interacțiunea socială, ajutând voluntarii să gestioneze mai bine evenimentele stresante din viața lor.
Ce oferi într-o activitate de voluntariat?
Timp. În primul rând, îți oferi din timpul tău liber, când ai putea face orice altceva îți dorești. Timpul este o resursă prețioasă și, atunci când alegem să-l dedicăm unei cauze în care credem, acest gest devine un mare cadou.
Cunoștințe. Indiferent dacă faci teme cu copii din medii defavorizate, ajuți la construcția unor case, organizezi evenimente, îngrijești bătrâni sau copii bolnavi, sau duci mâncare unor animăluțe, oferi din propriile cunoștințe și resurse.
Abilități personale. În activitățile de voluntariat ne activăm multe din trăsăturile de personalitate și ni le punem în valoare: imaginația, optimismul, modestia, generozitatea, încrederea, meticulozitatea, sociabilitatea, curajul, corectitudinea etc. Indiferent de modalitatea preferată de a face voluntariat, merită să vedem de ce este important acest gest.
Ce primești în urma unei activități de voluntariat?
Dezvoltare personală. Voluntariatul îți oferă șansa să îți dezvolți și îmbunătățești multe abilități precum comunicarea, creativitatea, încrederea în sine, sociabilitatea, lucrul în echipă și multe altele.
Îmbunătățirea stării de bine. Conectarea cu cei din jurul nostru și munca alături de ei pentru un scop comun ne îmbunătățesc considerabil starea de bine. Voluntariatul reduce stresul și anxietatea. A avea un scop clar îmbunătățește semnificativ viața, în special în cazul adulților în vârstă care pot găsi un refugiu în a-i ajuta pe alții. Activitatea de voluntariat distrage atenția de la propriile probleme și griji și oferă un scop nobil în viață. Studiile demonstrează că un sistem de suport solid și contactul permanent cu alte persoane scad șansele de instalare a depresiei. Persoanele implicate în activități de voluntariat au o rată de mortalitate mai mică, simptome atenuate de durere cronică și șanse mai scăzute de boli de inimă.
Fericire. O analiză a 40 de studii din ultimii 20 de ani arată că voluntariatul este cea mai eficientă activitate de îmbunătățire a stării de bine: atunci când ajuți pe cineva, te simți mai bine cu privire la propria persoană, capeți sens în viață, iar încrederea și stima de sine cresc. Suntem construiți să oferim și, cu cât o facem mai des, cu atât suntem mai fericiți.
Experiență profesională. Voluntariatul îți permite să cunoști oameni din domeniul tău de interes și să practici abilități necesare în muncă – rezolvarea de probleme, management, scriere și implementare de proiecte, lucru în echipă, comunicare etc. În multe activități de voluntariat beneficiezi de training-uri gratuite, iar conform Legii Voluntariatului, această activitate poate fi considerată experiență profesională.
Experiențe noi. Indiferent de domeniul ales pentru voluntariat, experiențele vor fi noi, inedite și de neegalat. Vei cunoaște oameni și culturi diferite, îți vei lărgi cunoașterea și înțelegerea față de cei din jur.
Voluntariatul întărește puterea comunității prin cultivarea unui sentiment profund de solidaritate și responsabilitate colectivă. Atunci când indivizii se implică voluntar în activități comunitare, aceștia contribuie nu doar cu timpul și abilitățile lor, ci și cu energie și entuziasm pentru binele comun. Aceste acțiuni promovează coeziunea socială, reduc izolarea și creează rețele de sprijin reciproc, esențiale pentru reziliența comunității. Prin intermediul voluntariatului, oamenii învață să colaboreze, să își împărtășească cunoștințele și să dezvolte soluții creative la problemele locale, astfel consolidând legăturile sociale și sporind capacitatea comunității de a se adapta și a prospera în fața provocărilor.
Indiferent de motivele pentru care alegi să faci voluntariat, fii sigur că vei aduce un impact în societate prin susținerea cauzelor în care crezi. Așadar, voluntariatul este contagios, așa că nu vă sfiiți să povestiți despre munca pe care o faceți, garantat veți atrage și mai mulți susținători pentru cauza voastră!