Conectarea prin joc cu preșcolarii și adolescenții

Pe măsură ce zilele trec și situația legată de infecția cu noul tip de coronavirus devine mai serioasă și în țara noastră, tot mai mulți dintre noi experimentăm izolarea la domiciliu, și implicit schimbarea bruscă a stilului de viață și dispariția reperelor sociale pe care cei mai mulți dintre noi le avem.

Este o perioadă care ne supune la grele încercări, atât din punct de vedere fizic, dar mai ales emoțional. Situația se complică și mai tare dacă avem copii, care dintr-o dată sunt obligați să stea acasă, departe de prieteni și cunoscuți, departe de programul lor zilnic care include mers la școală sau grădiniță, socializare cu colegii, activități extra-școlare sportive sau de relaxare, plimbarea în parc sau la locurile de joacă, mersul la cinema sau teatru, ca să amintim doar câteva. Toate aceste sunt suspendate și poate gândul care face ca situația să fie și mai greu de suportat, este că nu știm cât vor dura toate acestea. Ne confruntăm cu o situație fără precedent la nivel mondial, în care ne sunt testate răbdarea, luciditatea și empatia, sprijinul reciproc care în aceste momente presupune distanțare față de ceilalți.

Stresul generat de starea de urgență, teama pentru sănătatea noastră și a celor dragi, incertitudinea privind  cât va dura această situație și cum se va termina, ne pot face să să fim mai puțin disponibili emoțional, ignorând poate nevoile celor din jur sau minimizădu-le trăirile.

Cu toate că e firesc ca disponibilitatea emoțională datorată stresului să fie una mai scăzută, vă invităm să aveți grijă de dvs și să vă amintiți că cei mici au mare nevoie de conectare în această perioadă. Vă încurajăm să încercați să intrați în lumea lor. Poate fi un refugiu bine-venit și pentru dvs. și întreaga familie.

Pentru a face această perioadă una cât mai ușoară, venim cu câteva propuneri de activități care pot fi realizate în casă cu copiii, astfel încât timpul să treacă într-un mod mai simplu.

Activități pentru preșcolari:

  • Desen, pictură

Procurați-le celor mici culori, carioci, tempera, hârtie colorată și pensule și amenajați un spațiu în care să coloreze, să deseneze sau să picteze. Alocați-le un interval de timp, încercați să organizați un program în acest sens, fără a insista însă cu strictețe, mergând în principal pe recomandări și stabilire de comun acord cu copiii. Încurajați-i să fie creativi, să lucreze singuri, dar rămâneți alături de ei, oferindu-le feedback și recomandări.

  • Construiți puzzle-uri

Puzzle-urile sunt extrem de importante pentru cei mici, întrucât dezvoltă abilitățile motorii fine, capacitatea de coordonare, dar și orientarea spațială. Contribuie la formarea gândirii strategice, îmbunătățind capacitatea de a privi lucrurile din perspective diferite și de a lua decizii. Imaginația, independența, memorarea și concentrarea sunt la rândul lor stimulate. Puteți folosi puzzle-uri din comerț sau le puteți crea împreună cu cei mici, realizând un desen și apoi decupându-l sub diferite forme.

  • Citiți povești

Copiii adoră poveștile și cititul acestora are, de asemenea, multe efecte pozitive asupra dezvoltării limbajului, imaginației și concentrării. Când li se citesc povești copiii descoperă lumea înconjurătoare, învață conceptele de bine și rău, dar află și despre sentimente noi, locuri, obiceiuri sau oameni care nu sunt în imediata lor apropiere. De asemenea, aceasta este o activitate relaxantă, care întărește legătura părinților cu cei mici și poate crea obiceiuri și amintiri care vă vor însoți întreaga viață.

  • Faceți împreună figurine din plastilină

Plastilina are și ea o serie de beneficii pentru copii. Îi ajută să fie atenți la detalii, dezvoltă imaginația, simțul proporției și memoria. Este o activitate pe care copiii o adoră, întrucât se pot juca și îmbina culorile și formele. Ei trebuie atenționați ca atunci când termină joaca să strângă plastilina și să o așeze în recipiente închise, pentru a împiedica uscarea și deteriorarea acesteia.

  • Lucrați fișe de activități cu cifre și litere

Pentru această activitate va fi nevoie de implicarea activă a părinților care trebuie să îi ghideze pe cei mici, descriindu-le cerințele fiecărui tip de activitate, arătându-le diferite cifre sau litere, explicând cum să facă asocieri, ce anume să coloreze sau ce trebuie decupat.

  • Permiteți-le să urmărească desene animate sau filme pentru copii

Copiii au nevoie și de activități recreative, de tipul desenelor animate sau filmelor adecvate vârstei lor, însă echilibrul e cheia. Timpul petrecut în fața ecranelor trebuie să fie limitat și evitat cu o oră înainte de culcare. Spre exemplu, dacă au împlinit deja vârsta de 4 ani, ei pot urmări desenele preferate în calupuri de jumătate de ora, de 3 sau 4 ori pe zi.

  • Încurajajați-i să facă activități fizice: dans, gimnastică

Cei mici au multă energie, iar în lipsa timpului petrecut afară, ei trebuie să găsească alternative pentru a și-o consuma.  De aceea, dansul sau gimnastica sunt modalități excelente prin care pot face mișcare, fiind în același timp activități distractive care pot implica și alți membri ai familiei.

  • Jocuri: Baba-oarba, De-a v-ați ascunselea

Chiar dacă în reprize scurte, jucați-vă cu cei mici, pentru că în lipsa colegilor de la grădiniță au nevoie de interacțiune pentru a continua să facă activitățile preferate.

  • Învățați-i cântece și poezii

Cât timp mergeau la grădiniță, cei mici învățau săptămânal cântece și poezii, pentru a își antrena memoria și concentrarea.  Mențineți aceste activități și încurajați-i pe copii să exerseze.

  • Jucați împreună jocuri de societate adaptate vârstei

Acest tip de activitate îi ajută pe copii să se conecteze și mai mult cu părinții sau cu frații mai mari, nemaipunând la socoteală că este o activitate distractivă pentru întreaga familie. Puteți face o obișnuință din organizarea unei seri de joacă în familie.

  • Gătiți împreună

Dacă cei mici manifestă interes, îi puteți implica în prepararea mâncării sau aranjarea meselor, bineînțeles, în funcție de abilitățile lor și doar sub stricta voastră supraveghere.  

  • Încurajați-i să facă ordine în camera lor, să sorteze haine, să organizeze jucăriile

După vârsta de 3 ani, copiii trebuie învățați să strângă jucăriile pe care le-au folosit. Dacă până la această vârstă recomandările sunt doar să le amintiți despre cum e bine să procedeze, fără însă a impune acest lucru, după această vârstă ei trebuie să adune jucăriile și să aibă grijă ca locul în care se joacă să fie mereu ordonat. Acest lucru îi va ajuta mai târziu, întrucât creează obișnuințe sănătoase care la maturitate se vor proiecta și asupra altor aspecte ale vieții lor. De asemenea, pe lângă faptul că îi responsabilizează, aceasta activitate îi și ține ocupați.

  • Filmulețe educative despre: corpul uman, microbi, cosmos, geografie, etc.

Poate fi un bun prilej pentru copii de a învăța lucruri noi și interesante despre felul în care virușii pătrund în corpul uman, cum funcționează acesta și care sunt măsurile pentru a ne proteja de pericole. În funcție de interesele copiilor, pe Internet se găsesc multe filmulețe educative pe diverse teme, adaptate pentru fiecare grupă de vârstă.

 

Activități pentru adolescenți

A îi ține pe adolescenți preocupați și implicați în activități acasă poate fi o provoare serioasă. Lor le lipsește cu precădere contactul cu prietenii, iar din cauza felului în care realitatea este percepută de ei la această vârstă, se pot simți atotputernici și invincibili în fața pericolelor. Totuși, printr-o comunicare permanentă și sinceră, lor trebuie să li se explice gravitatea contextului pe care îl traversăm și să li se ofere alternative care să îi determine să își petreacă timpul acasă.

Mai jos aveți câteva idei de activități în care ei pot fi implicați. Discutăm aici de acele activități permise după ce și-au îndeplinit sarcinile școlare pe care cadrele didactice le transmit prin diferite platforme online în această perioadă.

Încurajați-i:

  • Să citească

Vorbim de cărți care nu sunt neapărat obligatorii în programa școlară, fie că discutăm despre cărți de beletristică, istorie, geografie sau science fiction.

  • Să păstreze legătura cu prietenii în mediul online

Pentru adolescenți, păstrarea legăturii cu prietenii lor este esențială, așadar este bine să fie lăsați să comunice cu prietenii și colegii, pentru a trece mai ușor prin această perioadă.

  • Să își hrănească pasiunile

Pot să deseneze/picteze, să asculte muzică, să învețe ceva nou: sunt multe tutoriale online cu ajutorul cărora adolescenții pot să își dezvolte abilități noi.

Este un moment potrivit ca tinerii să își cultive pasiunile sau să își descopere unele noi. Ei vor știi cu siguranță unde să găsească tutoriale sau comunități de învățare.

  • Să vizioneze filme sau seriale

Tot o activitate relaxantă, însă e necesar să fie făcută cu moderație. Nu trebuie să uităm că acest timp presupune tot o utilizare a ecranului, care se adaugă timpului deja petrecut pe internet din alte motive.

  • Să scrie eseuri, să inițieze proiecte individuale sau de grup

Cei care au talent la scris și-l pot cultiva în această perioadă, fie sub forma unor eseuri sau a unor jurnale, sau pot gândi și pune pe hârtie proiecte științifice sau sociale pe care să le implementeze imediat ce criza va lua sfârșit.

  • Să ajute la treburile casnice: curățenie, prepararea mesei, organizarea propriei camere

Ca și în cazul copiilor mai mici, adolescenții pot fi implicați în îndeplinirea unor atribuții casnice, fiind încurajați să contribuie la organizarea propriei camere sau a altor aspecte care îi privesc în mod direct.

  • Să păstreze o minimă activitate fizică

Este extrem de important să ne menținem activi și fizic, nu doar intelectual J. Internetul abundă în exemple de exerciții care pot fi făcute acasă, sunt chiar clase organizate pe internet, în care instructorul transmite live și mulți participanți se alătură și lucrează împreună.

Este important să țineți cont de faptul că, vorbind de adolescenți, se recomandă ca aceste activități să nu fie impuse, ci mai degrabă discutate și agreate cu ei.

Vă invităm să ne împărtășiți din experiențele dumneavoastră și împreună să completăm listele de activități, propuse de noi, împrumutând unii de la alții idei pentru ca zilele acestea să treacă cât mai ușor.

Pentru orice dificultate întâmpinați fie dumneavoastră, fie copiii, echipa Ora de Net vă rămâne alături..

Scrieți-ne pe Facebook – https://www.facebook.com/SigurPeNet/ – sau pe email la adresa ajutor@oradenet.ro. Numărul de telefon la care ne găsiți în această perioadă este 0740 992 176 –  numărul are tarif normal de apelare în rețeaua Orange, de luni până vineri în intervalul 9.00-13.00.